Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie ptasiej grypy
07/04/2006
 Chcesz się ustrzec ptasiej grypy?
Stosuj się do poniższych zaleceń
|
Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane
odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70oC
Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały
kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że
zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy
Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub
sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu;
PRZEDE WSZYSTKIM dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci
Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa,
ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania
Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim,
jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci
Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi
produktami żywnościowymi
Przypominamy o przestrzeganiu ZAKAZU PRZYWOZU Z ZAGRANICY
żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich
Bezwzględnie przestrzegaj ZALECEŃ wydawanych przez
Przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej
|
|
Główny Inspektor Sanitarny
|
Dodatkowe informacje możecie Państwo przeczytać TUTAJ
|