Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie ptasiej grypy
07/04/2006

Chcesz się ustrzec ptasiej grypy?
Stosuj się do poniższych zaleceń

  • Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70oC

  • Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy


  • Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; PRZEDE WSZYSTKIM dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci


  • Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania


  • Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci


  • Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi


  • Przypominamy o przestrzeganiu ZAKAZU PRZYWOZU Z ZAGRANICY żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich



  • Bezwzględnie przestrzegaj ZALECEŃ wydawanych przez Przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej

    Główny Inspektor Sanitarny


    Dodatkowe informacje możecie Państwo przeczytać TUTAJ